SD-WAN (Software-Defined WAN)
Geleneksel WAN'ın (geniş alan ağı) işlevi, şubelerdeki kullanıcıları genel merkezde veya veri merkezindeki sunucularda barındırılan uygulamalara bağlamaktı. Genellikle, güvenlik ve güvenilir bağlantı sağlamak için özel MPLS devreleri kullanıldı.
İşletmeler SaaS ve hizmet olarak altyapı (IaaS) uygulamalarını birden çok bulutta kullanmaya başladığından, bundan önceki alışkanlıklara göre tasarlanan WAN altyapıları, bulut kullanımının getirdiği WAN trafiğinin hızlı artışına hazır olmayabilir. Bu trafik, yönetim karmaşıklığına, uygulama performansı öngörülemezliğine ve veri güvenlik açığına neden olur.
Ayrıca, işletmeyi internete ve buluta açmak büyük tehdit ve uyumluluk sorunlarını ortaya çıkarır. Uygulamalara çalışanlar, ortaklar, yükleniciler, satıcılar ve konuklar da dahil olmak üzere çeşitli işgüçleri tarafından erişildiğinde, bir işletmenin kritik varlıklarını korumak son derece zor olabilir. WAN'da genişbantın etkinleştirilmesi, güvenlik gereksinimlerini daha önemli hale getirir ve kullanıcı deneyimi, güvenliği ve karmaşıklığını dengelemede IT için zorluklar yaratır.
SD-WAN (Software-Defined WAN) mevcut IT sorunlarına çözümler sunar. Ağ bağlantısına yönelik bu yeni yaklaşım, işletim maliyetlerini düşürebilir ve çok şubeli altyapılar için kaynak kullanımını iyileştirebilir. Ağ yöneticileri bant genişliğini daha verimli kullanabilir ve güvenlik veya veri gizliliğinden ödün vermeden kritik uygulamalar için yüksek performans düzeylerinin sağlanmasına yardımcı olabilir.